Gizartea -

SAGARDO DENBORALDIA

Euskal Sagardoaren ekoizpena % 60 murriztu da 2024an, baina mugaz gaindiko hedapenaren alde egin du

Gipuzkoa, Bizkaia eta Arabako sagardotegiek 1,3 milioi litro ekoitzi dituzte 2024an, sagar uzta murritzak markatuta, baina uzta usaintsua eta kalitatezkoa izan da.

Varias personas escancian vasos de sidra en la presentación de la temporada de 'txotx' 2025. EFE.
Varias personas escancian vasos de sidra en la presentación de la temporada de 'txotx' 2025
Varias personas escancian vasos de sidra en la presentación de la temporada de 'txotx' 2025. EFE.

AGENTZIAK | EITB Media

Whatsapp Facebook Twitter Telegram Email

Euskal Sagardoaren Jatorri Deiturako Gipuzkoa, Bizkaia eta Arabako 46 sagardotegiek 1,3 milioi litro sagardo ekoitzi dituzte 2024an, 2023an baino % 60 gutxiago. Jaitsiera hori sagarraren uztaren beherakada proportzionalari zor zaio, 2 milioi kilo baino ez baitziren jaso. Izendapenaren arduradunek 2025eko txotx denboraldiaren aurkezpenean eman dituzte datuok, Donostian.

Ekitaldiak EAEko lurraldeetako ekoizleak bildu ditu, baita Ipar Euskal Herrikoak eta Nafarroakoak ere, 2025ean formalki Euskal Sagardoaren Jatorri Deitura horretan sartuko diren lurraldeak. Ekitaldi ofizialean Amaia Barredo Elikadura sailburuak eta Gipuzkoako eta Arabako foru diputatuek parte hartu dute. Sagardo denboraldiari hasiera eman diote, eta upeletatik sagardoa atera dute, ohiko moduan.

Maite Retolaza Euskal Sagardoaren arduradunak azaldu duenez, joan den neguko meteorologia txarrak uzta murriztu zuen, baina emaitza kalitate handiko fruituak izan dira. 2024an ekoiztutako sagardoak usaintsuak direlako nabarmentzen dira, kolore biziagoa eta gorputz handiagoa dutelako, baina ezaugarri horiek aldatu egiten dira jatorrizko eskualdearen arabera. Gainera, sagardo berriak denboran zehar garatzeko ahalmen nabarmena du.

Unai Agirre Jatorri Deituraren koordinatzaileak sagarraren eta sagardoaren sektorean bat egiteko emandako aurrerapausoak zehaztu ditu, baita Ipar Euskal Herriko, Nafarroako eta Trebiñuko ekoizleak "Malus bat" izendapenarekin sartzeko ahaleginak ere. Ipar Euskal Herria 2025ean sartzea aurreikusten dute, Europan dokumentazioa onartu ondoren. Proiektu horrek Euroeskualdearen dirulaguntza jaso du, Euskadi, Nafarroa eta Akitania Berria biltzen dituen erakundearena.

Barredo sailburuak nabarmendu du hedapen horri esker Jatorri Izendapena mundu mailan mugaz gaindiko lehen jatorrizko deitura bilakatuko dela. Gainera, iragarri du nazioarteko merkatuak irekiko dituela, eta euskal sagardoaren ekoizpena eta merkaturatzea babestu. Hedatzeko potentzialaren adibide gisa, aipatu du Japonian sagardoa aurkeztu berri dela, eta bertan produktu osasuntsu eta natural gisa harrera ona izan du.

Sagardotegi denboraldiari hasiera emateko ekintzak iragarri dituzte urtarrilaren 15etik aurrera hainbat eskualdetan. Berrikuntza teknologikoak ere ezarri dira, besteak beste, sagardoa.eus webgunean sagardotegien bilatzailea eta QR kodeak, sagardotegietan dastatu ondoren erosketa errazteko. Ekimen horien helburua da sektorea modernizatzea eta kontsumitzaileen esperientzia hobetzea.

Hau zure interesekoa bada, baliteke beste gai hauek ere izatea
Gipuzkoa Gizartea Eguneko albisteak Astigarraga Albisteak Sagardoa