Gizartea -

Ingurumena

Janariak ere kutsatzen du

Elikagaien ekoizpenak eta garraioak karbono aztarna eta aztarna hidrikoa sortzen dute, eta ingurumenerako kaltegarriak dira. Baina, zeintzuk dira kutsatzaileenak?

Janariz betetako mahaia. Argazkia: Freepik
Janariz betetako mahaia. Argazkia: Freepik
Janariz betetako mahaia. Argazkia: Freepik

I. R. | EITB MEDIA

Whatsapp Facebook Twitter Telegram Email

Janariak ere kutsatzen du, eta elikagai batzuek beste batzuek baino gehiago kaltetzen dute ingurumena, dela ekoizteko moduagatik, dela leku batetik besterako garraioagatik. Horrek guztiak karbono aztarna eta aztarna hidrikoa sortzen du, eta haragi gorria, oilaskoa edo esnekien deribatuak bezalako elikagaiek beste asko baino aztarna handiagoak eragiten dituzte.

PNAS aldizkarian argitaratutako ikerketa batek mendebaldeko gizarte baten eguneroko dietaren parte diren hainbat elikagai aztertu ditu, eta horietatik bi polo ateratzen dira: kutsatzaileenak eta gutxien kutsatzen dutenak. Lehenengoaren puntan haragi gorria dago, bai prozesatua zein prozesatu gabea; bigarren multzokoetan, berriz, intxaurrak, patatak eta lekaleak nabarmentzen dira, oro har, planetaren gaineko inpaktu minimoa dutelako.

Azterlan horren eta beste batzuen arabera, gehien kutsatzen duten elikagaiak karbono dioxido (CO2) gehien isurtzen dutenak dira, baita ekoizteko ur gehien behar dutenak ere. Horrela, behi-haragia, haragi gorria, munduko kutsatzaileenetako bat da.

Kasu honetan, PNASen ikerketa hainbat aldagaitan oinarritu da, hala nola lurraren eta uraren erabileran, eutrofizazioan (mantenugai ez-organiko gehiegi sortzea, hala nola nitrogenoa eta fosforoa) eta azidifikazioan (CO2 ekoizpena).

Hau zure interesekoa bada, baliteke beste gai hauek ere izatea
Gizartea Eguneko albisteak Albisteak Ingurumena Merkantzia-garraioa