Gizartea -

Sagardotegiak

Izaro abeslariak txotx denboraldia ireki du Astigarragan

2019ko uzta 12 milioi litro sagardo ingurukoa da, eta horietatik 8,5 milioi sagar lokalarekin eginak dira.

Gipuzkoan bizi den abeslari bizkaitarrak bere lagunei eskaini die brindisa Argazkia: EiTB.
Gipuzkoan bizi den abeslari bizkaitarrak bere lagunei eskaini die brindisa
Izaro abeslariak txotx denboraldia ireki du Astigarragan

1:24

Agentziak | Erredakzioa

Whatsapp Facebook Twitter Telegram Email

Izaro kantautoreak ireki du aurtengo txotx denboraldia Astigarragako (Gipuzkoa) Alorrenea sagardotegian, XXVI. Sagardo Berriaren Egunean, sagardoa “orekatua” da eta “fruta freskoaren usaina” du, Sagardun Partzuergoko ekoizleen arabera.

Izaro sagarrondoaren landaketa tradizionalaren protagonista izan da Astigarragako Sagardoetxean eta, ondoren, abeslariak txotx denboraldi berriari hasiera eman dio 'Gure Sagardo Berria'-ren iragarkiari Astigarragako Alorrenea sagardotegian. Ekitaldi horretara erakundeetako, gizarteko eta sektoreko ordezkariak joan dira, hala nola, Arantxa Tapia, Ekonomia, Garapen eta Azpiegituretako sailburua.

Gipuzkoan bizi den abeslari bizkaitarrak bere lagunei eskaini die brindisa, eta "pozik" agertu da "abentura" horretan parte hartzeagatik; izan ere, "ohore" bat zela esan du, sagardoa egiteak "hainbeste lan eta hainbeste denbora ematen baitu horretan lanean".

Aurretik, prentsaurrekoan, Xabier Urdangarin Astigarragako alkate eta Sagardun Partzuergoko presidenteak, Imanol Lasa Sustapen Ekonomiko, Turismo eta Landa Inguruneko diputatuak eta Unai Agirre Euskal Sagardoaren Jatorri Izendapeneko koordinatzaileak, besteak beste, aurtengo txotx denboraldiaren ezaugarrien berri eman dute.

Adierazi dutenez, Euskal Herrian 2019ko uztak 12 milioi litro sagardo inguru egitea ahalbidetu du, eta horietatik 8,5 milioi inguru bertako sagarrarekin egindakoak izan dira. Euskal Sagardoa Jatorrizko Izendapenaren ziurtagiriarekin, 48 sagardotegik (41 Gipuzkoakoak, 5 Bizkaikoak eta 2 Arabakoak) 3.000.000 litro sagardo egin dituzte.

Aurtengo sagardoari dagokionez, sagardun ekoizleek adierazi dute "oso orekatua" dela, "aurreko urteetan baino kolore alaiagoa" duela eta "sudurrean oso garbia" dela. Egindako saldek "fruta freskoaren usaina" dute, eta sagardo naturalak dira, "karboniko maila ona dutenak, kupelan behar bezala hartzitzen direlako".

Sagar ekoizpena, berriz, “oso handia” izan da. Iazkoarekin alderatuta, heltzea “apur bat atzeratu” egin da, eta uzta “oso ugaria” izan da. Barnealdeko eremuetan, batez ere, “adar eta enborrak hausteko arazoak egon dira eta sagarren tamaina txikiagoa” izan da.

Jatorrizko Izendapena duen euskal sagardoa ekoizteko, 250 sagar-ekoizleen 500 hektarea inguruko 5.000.000 kilo sagar erabili dira.

Hemeretzigarren urtez, irailaren hasieran Fruitelek eta Sagardoaren Lurraldeak Gipuzkoako hainbat landaketatan, sagarrak zein heltze-egoeratan zeuden ezagutzeko kontrol bat egin zuten. Guztira 14 aldaera kontrolatu zituzten: Aritza, Errezila, Gezamina, Goikoetxe, Manttoni, Moko, Mozolua, Patzolua, Txalaka, Udare Marroi, Urdin, Urtebi Haundi, Urtebi Txiki eta Berde Garratza.

Sagardoaren Lurraldeak Gipuzkoako Foru Aldundiko landa inguruko sailak, azken urteetan, hemengo sagarren alde egindako lana nabarmendu du, eta adierazi du 2016tik hona 104,34 hektarea landatu dituztela eta 1.163.834 euroko diru laguntzak onartu dituztela sagarrondoen makineria eta landaketarako.

Hau zure interesekoa bada, baliteke beste gai hauek ere izatea
Gipuzkoa Gizartea Eguneko albisteak Astigarraga Albisteak Sagardoa