Gizartea -
Elikadurari buruzko txostena
Haurren obesitatea areagotu da Euskadin, batez ere klase sozial baxuenen artean
UNICEFek ohartarazi duenez, "gero eta froga gehiago daude obesitatea pobreziarekin lotzen dutenak", eta, egoera horrek, nerabeen garapena kaltetu dezakeela ohartarazi du.
eitb.eus
Euskadin, 2 eta 17 urte bitarteko hamar adingabetik batek obesitatea du, eta arazo horrek gora egin du azken urteotan, UNICEFek kaleratu duen txosten baten arabera. Gainera, mutilei eta maila sozioekonomiko baxuagoa duten familietan bizi direnei eragiten die gehien.
Gauzak horrela, azken urteotan, gora egin du obesitatea pairatzen duten haur eta nerabeak; zehazki, 2 eta 17 urte bitarteko euskal biztanleriaren % 5,14k obesitatea zuen 2006an, eta, 2017an, % 11 ingurukoa zen kopuru hori.
"Gero eta gehiago, ingurune obesitatea nagusi den gizarte batean bizi gara, hau da, gizentasuna eta gehiegizko pisua agertzea errazten duen gizartean. Horrela, adibidez, kezkagarria da haurrek estimulazio ez osasuntsuen aurrean duten erakusketa, esate baterako, janari prozesatuetarako iragarkiak edo pantailen gehiegizko erabilera (telefono mugikorrak, ordenagailuak, tabletak, telebista ...) ", azaldu du Clara Homs, Gasol Fundazioaren Programako teknikariak.
Estatu espainiarrean, 8 eta 16 urte bitarteko haurren % 35 gehiegizko pisua dute, Gasol Fundazioaren PASOS ikerketaren arabera; besteak beste, dieta desegokia edo osasungarriak ez diren ohituren ondorioz, hala nola, behar bezala eta dagokion kopuruan ariketa fisikoa ez egitea edo denbora gehiegi ematea pantailen aurrean. Azken urteotan, gero eta handiagoa da gizentasuna eta gehiegizko pisua etxeko pobreziarekin lotzen duen harremana, txostenean erakusten den moduan.
Ildo horretan, gutxienez bost urtetik beherako hiru haurretatik batek, edo 200 milioi haur baino gehiagok, desnutrizioa du. Gainera, sei hilabete eta bi urte bitarteko hiru neska-mutiletatik ia bik ez dute beren gorputzen eta garunen hazkunde azkarra bultzatzen duen elikagairik jasotzen.
Egoera horrek garunaren garapena kaltetu dezake, ikaskuntza prozesua oztopatu, sistema immunologikoa ahultzen du, infekzioak izateko aukerak areagotzen ditu eta, askotan, heriotza arriskua areagotu dezake.
Mundu mailan, berriz, desnutrizio kronikoaren murrizketarako aurrerapenak azaltzen ditu txostenak, azken urteotan laurden bat murriztu baita: 2000ko 198 milioitik 2018ko 149 milioira jaitsi da.
Txostenak, halaber, ohartarazten du klimaren inguruko hondamendiek elikagai krisi larriak eragiten dituztela. Lehorteak, esaterako, nekazaritzan izandako kalte eta galereen %80 suposatzen dute. Horrek nabarmen aldatzen du haurren eta familien elikagaiekiko eskuragarritasuna, baita elikagai horien kalitatea eta prezioa ere.