Bitxikeriak -

ELIKADURA

Bi arrautzak beste D bitamina duen tomate bat diseinatu dute

Tomate hori pertsona askok pairatzen duten D bitaminaren urritasunaren aurkako konponbidea izan liteke.

D bitaminaren presentzia areagotzen da eguzkitan lehortzen denean. EITB Mediaren artxiboko argazkia.
D bitaminaren presentzia areagotzen da eguzkitan lehortzen denean. EITB Mediaren artxiboko argazkia.
D bitaminaren presentzia areagotzen da eguzkitan lehortzen denean. EITB Mediaren artxiboko argazkia.

AGENTZIAK | EITB MEDIA

Whatsapp Facebook Twitter Telegram Email

Tamaina ertaineko bi arrautzak adina D bitamina izan dezakeen genetikoki editatutako tomate bat diseinatu du John Innes zentro britainiarraren ikertzaile-talde batek.

Ikertzaileak geneen edizioaz baliatu dira D3 probitamina handitzen duen landarearen genoman molekula jakin bat desaktibatzeko, bai fruituan, bai tomate-landareen hostoetan. Ondoren, molekula hori D3 bitamina bihurtu dute, UVB argiaren eraginpean.

Argiaren esposizioarekin D bitamina gure gorputzean garatzen da, baina bitamina-iturri nagusiak elikagaiak dira. Horregatik, labore hori pertsona askok pairatzen duten D bitaminaren urritasunaren aurkako konponbidea izan liteke.

Ikerketaren arabera, fruta helduaren D bitaminaren presentzia areagotu daiteke UVB izpien eraginpean luzaro egonez gero, adibidez, eguzkitan lehortzen denean. Gainera, entzima tomatean blokeatzeak ez du eraginik izan tomate-landareen hazkundean, garapenean edo errendimenduan.

Metodo hori lotura estua duten beste landare batzuei aplika dakieke, hala nola berenjenak, patatak eta piperrak. Izan ere, bide biokimiko bera dute.

Hau zure interesekoa bada, baliteke beste gai hauek ere izatea
Albiste barregarriak Albisteak Gaur Gaurko azken ordukoa Zientzia Zientziaren hedapena zuzenean Ongizatea eta osasuna